Tekoälysovellusten käyttö harjoitustöissä
- SeAMKin opintojaksoilla tulee noudattaa aina opettajan antamia tekoälyn käytön ohjeita.
- Merkitse käyttämäsi tekoälysovellus sekä tekstiin tekstiviitteenä että lähdeluetteloon. Lisää täydellinen jäljennös tekoälyn kanssa käymästäsi keskustelusta (kehotteet ja tekoälyn tuottamat vastaukset) harjoitustyösi liitteeseen.
Tekoälysovellusten käyttö opinnäytetöissä
- Opinnäytetyössä kielimallia/tekoälyä voi käyttää kielen tarkastukseen ja asioiden/aiheen ideointiin.
- Kun käytät tekoälyä opinnäytetyössäsi, merkitse se Johdanto-luvun viimeiseen osioon mahdollisimman tarkasti:
Tässä opinnäytetyössä on käytetty ChatGPT-kielimallia tekstin ideointiin ja tarkastukseen. Kaikki työssä käytetyt lähteet ovat tämän työn kirjoittajan hakemia lähteitä, eivät tekoälyn tuottamia lähteitä. Jos tekoälysovellus on tuottanut tekstiin uusia ideoita, on ne tarkistettu alkuperäisistä lähteistä. Lisäksi niihin on viitattu asianmukaisesti. Englanninkielisen tiivistelmän kirjoituksessa on käytetty apuna DeepL Translatoria kääntämiseen ja Grammarlya kieliasun tarkistamisen.
- Jos käytät tekoälysovellusta laajasti aiheen ideointiin ja jäsentämiseen, lisää käymäsi keskustelu opinnäytetyön liitteeseen. Merkitse käyttämäsi tekoälysovellus myös tekstiin tekstiviitteenä ja lähdeluetteloon.
Lähdeluettelossa
Julkaisija. (Julkaisuvuosi tai julkaisupäivämäärä). Tekoälyohjelman nimi (versio) [käytetyn tekoälymallin tyyppi]. URL
Microsoft. (7.10.2024). Microsoft Copilot [suuri kielimalli]. https://www.microsoft365.com
Tekstiviitteessä
(OpenAI, 2023)
(Microsoft, 2024)
Tieteelliset tiedonhaun tekoälytyökalut
- Tieteellisen tiedonhaun tekoälytyökaluja on esitelty tarkemmin Tekoäly tiedonhaussa -oppaassa.
- Älä kopio näihinkään tekijänoikeuden alaista materiaalia (esimerkiksi kirjat, artikkelit, kuvat, videot) tai arkaluonteisia tietoja, henkilötietoja, liikesalaisuuksia tms.
- Jos käytät tieteellisen tiedonhaun tekoälytyökaluja tiedonhaussa, varmista lähteen luotettavuus ja olemassaolo. Viittaaminen tehdään lähteen julkaisutyypin mukaan, yleensä lähteet ovat tutkimusartikkeleita.