Siirry pääsisältöön

Tekoäly tiedonhaussa

Tässä oppaassa käsitellään tekoälyn hyödyntämistä tiedonhankinnan apuna korkeakouluopinnoissa. Oppaassa esitellään myös tekoälyn vastuulliseen käyttöön liittyviä kysymyksiä. Opasta päivitetään tarpeen mukaan.

Ennen kuin aloitat

Tieteellisten tiedonhaun tekoälytyökalujen käyttäminen perinteisiin tietokanta- ja verkkotiedonhakuihin verrattuna vaatii käyttäjältään erityishuomioita:

  • Kaikki tekoälytyökalujen löytämät lähteet eivät ole avoimesti saatavilla. Kokoteksti voi löytyä esimerkiksi SeAMK-Finnasta.  
  • Tekoälytyökalut saattavat vaatia kirjautumisen. Lue käyttöehdot ja selvitä, miten tietojasi käsitellään.
  • Älä käytä SeAMKin antamaa käyttäjätunnusta ja salasanaa verkkopalveluihin rekisteröityessäsi tai niitä käyttäessäsi. 
  • Osa palveluista on tällä hetkellä ilmaisia ja osassa on maksullisia lisäominaisuuksia. 
  • Älä syötä palveluihin kirjaston tarjoamien tietokantojen artikkeleita tai muita tekstejä. Jos olet epävarma, älä kopioi niitä tekoälysovellukseen!
  • Arvioi palvelujen tuoma tieto kriittisesti. Vertaile tietoa muihin lähteisiin.

Tieteellisessä tiedonhaussa voi hyödyntää erilaisia artikkelihakuun kehitettyjä tekoälytyökaluja. Tieteellisen tiedonhaun tekoälytyökaluja on paljon, alla esimerkkejä yleisimmin käytetyistä työkaluista.

Keenious

Keenious on tekoälypohjainen tiedonhaun työkalu, jonka avulla voi etsiä artikkelisuosituksia joko artikkelin tai kirjoitetun tekstin perusteella. Keenious toimii sekä verkkoselaimessa että Word- ja Google Dogs -tekstinkäsittelyohjelmissa. 

Keenious plus käytössä SeAMKissa

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoilla ja henkilökunnalla on käyttöoikeus maksulliseen Keenious plus -palveluun. Pääsy Keenious plus -työkaluun aktivoidaan SeAMKin Microsoft-kirjautumisella. Käytä tilin luonnissa SeAMKin sähköpostiosoitetta. Tilin luonnin jälkeen työkalua käytetään osoitteessa https://keenious.com. Kirjautuneena voi hyödyntää Keenious plus -työkalun kaikkia ominaisuuksia.

Ilmainen Keenious

Muut kuin Seinäjoen ammattikorkeakoun opiskelijat ja henkilökunta voivat luoda ilmaisen tilin https://keenious.com. Ilmaisversiossa on rajatummat ominaisuudet. Älä lataa ilmaiseen palveluun kirjaston tietokannoissa olevia artikkeleita.

Ilmaisversiossa hakutulosten määrä on rajattu 10 artikkeliin. Muulla kielellä kuin englanninkielellä voi tehdä vain yhden haun päivässä. Maksullisessa Keenious Plus -versiossa hakutulosten määrä on rajattu 1000 artikkeliin. Muun kielisiä hakuja voi tehdä 10 päivässä.

Tekstinkäsittelyohjelmiin (MS Word ja Google Docs) voi ladata Keenious-liitännäisen, jonka avulla lähteitä voi hakea liittyen kirjoitettavana olevaan tekstiin.

Ohjeita tiivistetysti (englanniksi).

Semantic Scholar

Semantic Scholariin ei vaadi kirjautumista, mutta rekisteröityneelle käyttäjälle tarjolla enemmän työkaluja. Palvelu on käytettävissä osoitteessa https://www.semanticscholar.org/

Haku kohdistuu tieteellisiin artikkeleihin. Haku perustuu sanahakuun, mutta ei tee Boolen hakuja eikä käytä Boolen operaattoreita. Sen sijaan se tunnistaa aiheen asiayhteyden perusteella tarkastelemalla toistensa läheisyydessä olevien sanojen välistä suhdetta. Linkitys vain Open Access -artikkeleihin.

Palvelu näyttää artikkelin viittaukset ja pyrkii löytämään viitatuimpien artikkeleiden lisäksi myös kaikkein merkityksellisimmät artikkelit. Se tekee myös artikkelisuosituksia käyttäjän valitsemien artikkeleiden pohjalta.

Ohjeita tiivistetysti (englanniksi).

Katso ohjevideo miten Semantic Scholar toimii (video englanniksi):

Katso lisää ohjevideoita (englanniksi).

Elicit

Palvelun käytön (Basic) aloittaminen on maksutonta, mutta käyttö edellyttää kirjautumista. Palvelusta on myös maksullinen versiot (Plus ja Pro). Palvelu on käytettävissä osoitteessa https://elicit.com Ominaisuudet vaihtelevat palvelun version mukaan. 

Palvelu hakee tieteellisiä artikkeleita Semantic Scholarin hakuindeksistä miljoonien artikkelin joukosta. Linkitys vain Open Access -artikkeleihin. Hakusanoina voi käyttää luonnollisen kielen lausetta.

Haku kostaa tiivistelmän osuvimpien artikkelien perusteella. Valituista artikkeleista saa tehtyä vertailutaulukon. Taulukkoon voi valita esimerkiksi tiivistelmän, tutkimusmenetelmän tai tärkeimmät tulokset. 

Ohjeita tiivistetysti (englanniksi)

Katso ohjevideo miten Elicit toimii (video englanniksi):

Katso lisää ohjevideoita (englanniksi).

Saavutettavuusseloste