SeAMK noudattaa TENKin ohjeistusta hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Tekoälytyökalujen käytön tulee olla hyvän tieteellisen käytännön mukaisia. Tekoälyn käytössä tulee noudattaa tieteellisen kirjoittamisen käytänteitä. Teosten tulee olla tekijän omia, eivätkä ne saa esittää muiden ideoita, tietoja tai muuta materiaalia ilman riittävää viittausta. Kielimallien käyttäminen edellyttää harkintaa ja varovaisuutta, sillä tekoäly voi tehdä virheitä ja esimerkiksi keksiä osan lähdetiedoista. Lisäksi se saattaa tarjota plagioitua tekstiä eikä se löydä uusimpia julkaisuja. Oppimisen näkökulmasta tekoälyn avulla tuotettu teksti ei korvaa opiskelijan oman ajattelun ja kielentuottamisen kautta syntyneitä oppimisen näyttöjä.
SeAMKin lähtökohdat tekoälyavusteisten kielimallien käyttöön
- Lähtökohtaisesti kielimallien käyttö sallitaan työkaluna, jonka soveltamiseen on hyvä perehtyä. Mikäli opiskelija käyttää kielimallia, hänen tulee ilmaista sekä kielimallin nimi ja käyttötapa kirjallisesti tuotoksessaan.
- Lähteiden merkintään on APA7-ohjeistus, joka esitellään Kirjallisten töiden ohjeissa. Lähdemerkintä tekoälyn tuottamalle tekstille tehdään tietokoneohjelman ja mobiilisovelluksen lähdemerkintäohjeen pohjalta:
OpenAI. (2023). ChatGPT (Mar 14 version) [Large language model]. https://chat.openai.com/chat
- Opinnäytetyöt, oppimistehtävät, julkaisut ja muut opiskelun raportit tulee kirjoittaa itse, eikä kokonaan kielimalleilla tuotettuja tekstejä hyväksytä opintojakson läpäisyyn.
- Opiskelijalla on aina vastuu omasta tekstistään ja muista sisällöistä. Täten kielimallia käytettäessä on huomioitava, että se voi tehdä virheitä, laatia ristiriitaisuuksia ja esimerkiksi keksiä lähdetietoja, vastaukset saattavat olla puolueellisia, maantieteellisesti rajattuja jne. Lähdekritiikki on erittäin tärkeää.
- Kielimallia on mahdollista hyödyntää esimerkiksi tekstinhuollon apuna parempaan kielelliseen ilmaisuun.
- Kielimallien mahdollisuuksia, haasteita ja soveltamista tulee avata opiskelijoille osana opintoja/opintojaksoja.
- Tehtävänannoissa ja arvioinnissa otetaan huomioon, että opiskelijan oman alan ja omien tietojen soveltaminen sekä osaamisen reflektointi tulevat riittävästi esille. Opettaja ohjeistaa, miten tekoälyä saa käyttää kurssin tehtävissä ja miten käytöstä tulee raportoida.
- Jos opiskelija käyttää suurta kielimallia oppimistehtävässä, jossa se on etukäteen kielletty tai hän ei raportoi kielimallin käytöstä ohjeiden mukaisesti, tämä on vilppiä ja käsitellään samoin periaattein kuin muut vilppitapaukset.
- Kielimallille ei saa syöttää arkaluonteisia tietoja (esim. henkilötiedot, yrityssalaisuudet, haastattelutiedot, jne.)
Lähde: Seinäjoen ammattikorkeakoulu. (25.5.2023). SeAMKin linjaus tekoälyn käytöstä: Opiskelu. https://epedufi.sharepoint.com/sites/SeAMK-Students/SitePages/SeAMKin-linjaus-teko%C3%A4lyn-k%C3%A4yt%C3%B6st%C3%A4---Opiskelu.aspx (SeAMK Intra)
SeAMKin linjaus tekoälyn käytöstä asiantuntijatyössä
Katso SeAMKin asiantuntijatyöhön liittyvät tekoälylinjaukset: SeAMKin linjaus tekoälyn käytöstä: Asiantuntijatyö (SeAMK Intra)