Tekoälyavusteinen tiedonhaku on nopeasti yleistymässä korkeakouluissa. Useat suuret kustantajat ovat siksi alkaneet sisällyttää tekoälylausekkeita lisenssisopimuksiinsa. Tämä tarkoittaa sitä, että kustantajat määräävät itse, mihin tarkoituksiin tekoälysovelluksia saa käyttää heidän palveluissaan. Esimerkkinä yhdestä ehdosta on se, ettei ilmaiseen tekoälysovellukseen saa syöttää kustantajan palvelusta löytyviä artikkeleita, koska niitä käytetään tekoälyn kouluttamiseen.
Sen sijaan monet e-aineistojen kustantajat ja välittäjät ovat alkaneet itse kehittää ja integroida tekoälyä hyödyntäviä avustimia ja työkaluja omiin e-kirja- ja e-lehtitietokantoihin. Hyötynä on, että niiden avulla tiedonhaku on usein helpompaa kuin perinteisten tietokantojen monimutkaiset hakulausekkeet. Etuna on myös se, että varsinkin kansainvälisistä tietokannoista löytyy tekoälyn avulla tieteellisiä, luotettavia, vertaisarvioituja tiedonlähteitä, esimerkiksi kansainvälisiä artikkeleita.Tekoälyavustimet käyttävät lähteenä palvelun omaa sisältöä, jolloin ei tarvitse pelätä hallusinoituja lähteitä.
Avustimet mahdollistavat tiedonlähteiden etsimisen luonnollisen kielen avulla. Lähteitä voi hakea esimerkiksi kysymyksen tai oman tekstin avulla. Joidenkin avustimien avulla voi myös saada yhteenvedon löydetystä artikkelista, jolloin käyttäjälle selviää nopeammin, mistä artikkelissa on kyse.
Kannattaa muistaa myös Keenious plus tekoälypohjainen tiedonhaun työkalu, jonka avulla voi etsiä artikkelisuosituksia joko artikkelin tai kirjoitetun tekstin perusteella. Mikäli artikkeli ei ole saatavissa avoimesti, Keenious hakee sitä SEAMK Kirjaston e-kokoelmista. Lisätietoa Keenious plussasta ja sen käytöstä löytyy SEAMK Kirjaston Keenious plus -oppaasta.
Alla esitellään SEAMKissa käytössä oleviin e-aineistoihin sisältyviä tekoälytoimintoja. Niitä SEAMKilaiset voivat hyödyntää etsiessään tiedonlähteitä opiskeluun, työhön tai tutkimukseen.
Linkeistä pääsee kirjautumaan aineistoon kirjaston oppaiden, SEAMK-Finnan tai e-kirjaston kautta. Kirjaudu SEAMK sähköpostilla ja salasanalla.
KauppakamariTieto- ja Ammattikirjasto-verkkopalveluiden GPT-pohjainen tekoälyavustaja KauppakamariAI vastaa käyttäjien kysymyksiin sen aineiston perusteella, joihin heillä on SEAMKissa käyttöoikeus. Jos KauppakamariAI ei osaa vastata kysymykseen, se ei keksi vastauksia, vaan
pyytää muotoilemaan kysymyksen uudelleen. KauppakamariAI ei etsi vastaukseen sisältöjä palvelun ulkopuolisesta aineistosta vaan ainoastaan palvelun omista sisällöistä.
KauppakamariAI-painike löytyy palvelun ylänavigaatiosta. Kysymys kirjoitetaan sille varattuun kenttään. Vastauksen voi helposti kopioida esimerkiksi Word-dokumenttiin Kopioi-painikkeesta.
Jokaisen vastauksen lopussa on luettelo lähteistä, joita KauppakamariAI on käyttänyt vastauksensa koostamiseen. Lähdelinkkiä klikkaamalla voi siirtyä kyseiseen sisältöön ja lukea asiasta tarkemmin.
KauppakamariAI ei tallenna mitään tietoja eikä myöskään syötä mitään tietoja palvelun ulkopuolelle.
KauppakamariTieto on aina ajan tasalla oleva sähköinen tietolähde liiketoiminnan eri osa-alueiden käyttöön. Se sisältää keskeisen tiedon taloushallinnosta, palkoista, verotuksesta, työsuhdeasioista ja juridiikasta.
Palveluun sisältyy myös Ammattikirjasto, joka sisältää Kauppakamarin julkaisemien kirjojen e-versiot. Useissa Ammattikirjaston e-kirjoissa on soitin, jonka avulla voi kuunnella kirjan sisällön. Kirjoihin lisätään kirja kerrallaan sisäänrakennettu kuunteluominaisuus.
Tarkempia ohjeita löytyy e-kirjaoppaasta.
Älykäs hakuominaisuus on testivaiheessa Terveysportissa. Älykäs haku ei ole varsinaisesti tekoäly vaan "fiksu hakukone". Sisältö on asiantuntijoiden, ei koneen tuottamaa. Hakutulos seulotaan Terveysportin sisällöstä. Haku ei sisällä ulkopuolisia tiedonlähteitä.
Älykäs haku on tällä hetkellä käytössä seuraavissa tietokannoissa:
Uuden hakutavan myötä tietokantojen hakukenttä on pidempi kuin aiemmin. Tietokannasta voi hakea tietoa kokonaisilla lauseilla ja suorilla kysymyksillä. Haku ymmärtää edelleen myös yhden ja kahden sanan hakuja.
Esimerkkejä kysymyksistä:
Käyttäjä voi valita, näytetäänkö hakutulokset aineistoittain vai artikkeleittain.
Lisätietoa älykkäästä hausta löytyy Terveysportin uutisesta.
Terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu verkkopalvelu. Opiskelussa ja työssä tarvittava lääketieteellinen tieto yhdestä paikasta. Kirjaudu palveluun SEAMKin sähköpostiosoitteella ja salasanalla HAKA-kirjautumisen kautta.
Lisätietoa ja tarkempia ohjeita löytyy e-kirjaoppaasta.
Rakennustiedon Tekoälyassistentti Alvari hakee tietoa Rakennustiedon sisällöistä. Alvari etsii vastaukset kaikista kortistoista ja RYL-julkaisuista, joihin SEAMK on hankkinut käyttöoikeuden.
Käyttäjä voi keskustella tekoälyassistentin kanssa ja kysyä kysymyksiä Rakennustiedon palveluiden sisällöistä sekä pyytää tarkentamaan vastauksia halutusta näkökulmasta. Kysymykset kannattaa esittää tarkasti ja yksityiskohtaisesti ja käyttää niissä teknisiä termejä.
Rakennustietoon kirjaudutaan SSO-organisaatiotunnistautumisen kautta omalla SEAMK sähköpostiosoitteella ja salasanalla:
Kuva: Organisaatiokirjautuminen omilla tunnuksilla Rakennustiedon palvelussa.
Lisätietoa: Näin käytät Tekoälyassistentti-Alvaria tehokkaasti ja teet parempia hakuja.
Rakennustiedon tietopalvelujen käyttöliittymä.
Jos palvelu pyytää kirjautumaan, valitse Kirjaudu oman organisaation tunnuksilla ja kirjaudu sisään SEAMKin sähköpostiosoitteella. Kun kirjautuminen onnistuu, ruudun oikeassa yläkulmassa näkyy oma nimesi ja sen perässä teksti Seinäjoen ammattikorkeakoulu / SEAMK Kirjasto.
Tarkempia ohjeita löytyy e-kirjaoppaasta.
SEAMK-Finnaan on integroitu tekoälyyn perustuva toiminnallisuus, joka tuottaa SEAMK-Finnan kansainvälisten e-aineistojen hakutulossivulle
SEAMK-Finnan kansainvälisten e-aineistojen haun tuloksissa linkit näkyvät näin:
Toiminnallisuus ei aina löydä LibKey- ja BrowZine-linkkejä. Hakutuloksessa voi kuitenkin näkyä linkki siihen tietokantaan, josta artikkelin voi lukea (esimerkiksi ABI/INFORM Collection). Kannattaa myös tarkistaa, olisiko artikkeli saatavana Google Scholarin kautta. Samasta linkistä voi myös tarkistaa aineiston käyttöoikeudet.
HUOM. Tästä LibKey ja BrowZine -oppaasta löytyy erilaisia esimerkkihakutuloksia, joista näkee millaisia erilaisia linkkejä hakutuloksissa voi olla, riippuen löydetystä aineistosta.
Natural Language Search Mode (Luonnollinen kieli) on Ebscon tietokantoihin integroitu tekoälyavustin. Natural language -tila on kehittynyt hakutoiminto, jonka avulla voi tehdä hakuja luonnollisella englannin kielellä. Monimutkaisten hakusanojen tai Boolen operaattoreiden sijasta Natural language -ominaisuus antaa mahdollisuuden tehdä hakuja keskustelevammalla tavalla esimerkiksi kysymysten muodossa.
Natural language -valinta löytyy tietokantojen hakusivulta ja käyttäjä voi laittaa sen itse päälle.
Kuva: Natural language -valintanapin sijainti Ebscon tietokannan hakusivulla.
Kun Natural language -haku käynnistetään, kysely lähetetään suureen kielimalliin (Large Language Model, LLM). LLM arvioi sekä kyselyn tarkoituksen että asiayhteyden yhdistämällä tekoälyominaisuudet EBSCOn nykyiseen hakualgoritmiin. Tekoälyavustin muuntaa kysymyksen Boolen logiikan mukaiseksi hakulauseeksi. Kun käyttäjä klikkaa Show refined query -linkkiä hakutulossivulla, hän saa näkyviin, miten tekoälyavustin on muodostanut hakulauseen.
EBSCOn Natural language search -tilassa ei kerätä käyttäjä- tai hakutietoja koulutustarkoituksiin.
Kaikki kirjaston hankkimat Ebsco-tietokannat samassa haussa: Academic Search Elite, Cinahl Ultimate, eBook Collection, ERIC, Food Science Source, GreenFILE, Library & Information Science Source, Medline, OpenDissertations, Sociological Collection, Teacher Reference Center.
All Ebsco databases purchased by the SEAMK Library in the same search: Academic Search Elite, Cinahl Ultimate, eBook Collection, ERIC, Food Science Source, GreenFILE, Library & Information Science Source, Medline, OpenDissertations, Sociological Collection, Teacher Reference Center.
Ebsco on kehittänyt AI Insights (Beta) -tekoälyominaisuuden artikkelitietokantoihin. Ominaisuus toimii pidemmissä kokotekstiartikkeleissa. Lyhyissä artikkeleissa ominaisuutta ei ole tarjolla.
AI Insights tekee lyhyen yhteenvedon, jossa esitellään 2-5 keskeistä kohtaa artikkelin sisällöstä. AI Insights auttaa käyttäjää arvioimaan kokotekstiartikkelin hyödyllisyyttä ja helpottaa artikkelin nopeaa tarkastelua.
SEAMKiin on hankittu yhdeksän Ebscon artikkelitietokantaa. AI Insights sisältyy näistä viiteen: monialainen Academic Search Elite, hoitotyön Cinahl Ultimate, Food Science Source, Library & Information Science Source ja Sociological Collection. Linkit tietokantoihin löydät e-kirjastosta.
Kuva: Generate AI Insights -tekoälyominaisuuden sijainti Ebscossa.
Research Assistant on ProQuest Ebook Central -e-kirjapalveluun sisäänrakennettu tieteellinen tekoälytyökalu, joka auttaa käyttäjiä arvioimaan nopeasti e-kirjojen ja lukujen sisältöjä. Research Assistant tarjoaa tietoja ainoastaan kirjan luvun sisältä, ei ulkopuolisista lähteistä.
Research Assistant on automaattisesti päällä Ebook Central -palvelussa. Tekoälyavustimen sisältö löytyy e-kirjan Read Online -lukunäkymän oikeasta reunasta EPUB-muotoisissa kirjoissa ja vasemmasta reunasta PDF-muotoisissa kirjoissa.
Research Assistant tuottaa ensin kuvauksen kirjan sisällöstä (description). Kun kirjassa liikutaan eteenpäin, lukujen nimet näkyvät Research Assistant -paneelissa. Lukujen avainkohdat saa näkyviin klikkaamalla Show Key Takeaway from this chapter -linkkiä. Lukujen käsitteet (concepts) saa vastaavasti näkyviin klikkaamalla Show concepts discussed in this chapter -linkkiä. Research Assistantin tuottama sisältö on näkyvissä niin kauan kuin e-kirja on lukutilassa.
Avustin ei kerää käyttäjä- tai hakutietoja koulutustarkoituksiin.
Kuva: Research Assistant -näkymä Ebook Central -aineistossa.
Lisäohjeita Research Assistantin käytöstä löytyy ProQuest Ebook Central -oppaasta.
ProQuest Ebook Central -kokoelma sisältää pääasiassa englanninkielisiä, mutta myös muunkielisiä e-kirjoja eri aloilta ja eri kustantajilta. Sisältää myös kirjaston yksittäisiä rajoitettujen yhtäaikaisten käyttäjien lisenssillä hankkimia e-kirjoja.
Tarkempia ohjeita löytyy e-kirjaoppaasta.
Large multidisciplinary collection of scholarly e-books from several publishers. Mostly in English but also in other languages. Includes also e-books which can only be accessed by limited amount of users at a time.
Instructions available on our E-book Guide.
Statista on globaali dataportaali, joka sisältää tilasto- ja markkinatietoa, kuluttaja- ja mielipidetutkimuksia sekä demografisia faktoja.
Palveluun on integroitu Research AI chat, jonka avulla käyttäjä voi keskustella ja tehdä tehdä tekoälylle kysymyksiä luonnollisella kielellä ilman laajaa tietokantaosaamista sekä englanniksi että suomeksi. Research AI etsii käyttäjälle vastauksia Statistan omista luotettavista sisällöistä, antaa vastauksissa käytettyjen lähteiden linkit ja ehdottaa jatkokysymyksiä, joiden avulla käyttäjä voi tutkia aihetta tarkemmin. Lisäksi se valikoi aiheeseen liittyvää muuta sisältöä.
Vaikka Research AI:lta voi kysyä kysymyksiä monilla eri kielillä, myös suomeksi, on kuitenkin suositeltavaa käyttää englantia sen laajemman koulutustietokannan takia.
Kuva: Statista Research AI:n ilmoitus haun etenemisestä.
Lisätietoa Statistan Research AI -tekoälyavustimesta löytyy FAQ-sivuilta.
Britannica Academic -ensyklopediassa on perinteisen haun rinnalla tekoälyä käyttävä hakutoiminto ASK Britannica.
Tekoälytoiminto vastaa käyttäjän luonnollisella kielellä tehtyihin kysymyksiin Britannican sisältöjen perusteella. Järjestelmä suodattaa pois kysymykset, jotka eivät kuulu opetuskäyttöön. Vastaukset sisältävät artikkelien tiivistelmät, linkkejä Britannican lähteisiin ja ehdotuksia jatkokysymyksille.
Kuva: ASK Britannican näkymä
