Avoimen TKI-toiminnan tavoitteiden mukaisesti julkaisemiseen käytetään avoimia julkaisukanavia, jotta erilaiset julkaisut saavuttavat kohderyhmänsä mahdollisimman kattavasti.
- Avoin julkaiseminen lisää tutkimuksen näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja tasa-arvoista tiedonsaantia sekä edistää tutkijan verkostoitumista ja todennäköisyyttä tulla viitatuksi.
- Kun julkaisu on avoin, se on kokonaisuudessaan verkossa luettavissa, kopioitavissa, tulostettavissa ja linkitettävissä.
- Suositeltavaa on, että avoimella julkaisulla on myös pysyvä tunniste. Esimerkiksi Theseukseen tallennetut julkaisut saavat pysyvän tunnisteen.
Avoimen julkaisemisen tapoja ovat
- Kultainen OA (Gold OA) - Julkaiseminen avoimessa julkaisukanavassa
- monet tiedelehdet perivät avoimesta julkaisemisesta maksun
- SeAMKin oma julkaisusarja ja @SeAMK ovat kultaista avoimuutta noudattavia
- Vihreä OA (Green OA) - Rinnakkaistallentaminen avoimeen julkaisuarkistoon (amkeissa ensijaisesti Theseukseen)
- rinnakkaistallentamiseen tarvitaan kustantajan lupa
- kustantajien lupien tarkistaminen ja rinnakkaistallentaminen tehdään kirjastossa
- tiedelehdet myöntävät rinnakkaistallennusluvan yleensä artikkelin vertaisarvioidulle käsikirjoitusversiolle, mutta ei lehden taittoasun mukaiselle versiolle
- kustantaja voi asettaa rinnakkaistallentamiselle embargon eli karanteeniajan (esim. 12 kk), jonka aikana artikkelia ei saa julkaista vapaasti verkossa
- Hybridi OA - Julkaiseminen tilausmaksullisessa lehdessä niin, että kirjoittaja maksaa kustantajan määrittelemän kirjoittajamaksun saadakseen artikkelin avoimeksi
- kirjoittajamaksu eli APC-maksu (Article processing Charge) voi olla tuhansia euroja
- hybridimalli on käytössä vain isoilla kansainvälisillä tieteellisillä kustantajilla, kuten esimerkiksi Elsevier, Wiley, Springer, Taylor & Francis ja SAGE.
- hybridijulkaisuissa on kyse tuplarahastuksesta, sillä tällöin kustantaja rahastaa sekä tilausmaksuilla että kirjoittajamaksuilla.
Julkaisijan opas - SeAMKin ohjeet kirjoittajille sisältää tarkempaa tietoa avoimesta julkaisemisesta, julkaisukanavista ja julkaisutiedonkeruusta.
Lisätietoja: julkaisutuki(at)seamk.fi