Tutkimusaineistojen, datan ja tutkimusmenetelmien avoimuus
Tavoitteena on, että tutkimusaineistot ja -menetelmät ovat mahdollisimman avoimia. Avoimuutta edistetään seuraavien kansallisissa linjauksissa ja suosituksissa esitettyjen tavoitteiden ja toimintamallien mukaisesti:
- Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuus Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025:
- Osalinjaus 1: Tutkimusdatan avoin saatavuus sekä tähän linjaukseen liittyvät suositukset.
- Osalinjaus 2: Tutkimusmentelmien ja infrastruktuurien avoin saatavuus
- Hankkeen aineistojen avoimella saatavuudella edistetään niiden jatkokäyttöä. Avoimet aineistot tuovat myös näkyvyyttä ja meriittiä tekijälleen.
- Avoimuus voi vahvistaa tutkimuksen laadun eri osa-alueita, kuten läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta, toistettavuutta ja todennetta-vuutta sekä sovellettavuutta uusiin käyttötarkoituksiinAvoimuus lisää läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta, toistettavuutta ja todennettavuutta sekä sovellettavuutta uusiin käyttötarkoituksiin.
- Tutkimuksen julkaisijat ja rahoittajat edellyttävät yhä useammin, että tutkimuksen tausta-aineistot tuodaan mahdollisimman avoimesti saataville viimeistään tutkimuksen päätyttyä.
- Aineistoilla voi perustelluista syistä olla erilaisia avoimuuden asteita vaihdellen kaikille täysin avoimesta salaiseen. Vähintään aineiston metadatan eli kuvailutiedon tulisi olla avointa.
- Tutkimusdatan avaamisen suhteen on hyvä pitää ohjenuorana Horizon 2020:n Open Research Data -pilotin periaate ”As open as possible, as closed as necessary”.
Julkaisujen avoimuus
SeAMKissa julkaisutoiminnan avoimuutta edistetään kansallisissa linjauksissa ja suosituksissa esitettyjen tavoitteiden ja toimintamallien mukaisesti.
Avoimet oppimateriaalit