Siirry pääsisältöön

E-kirjat

Tietoa kirjaston hankkimista e-kirjapalveluista ja ohjeita niiden käyttöön.

Kirjaston tarjoamat e-kirjapalvelut

Hankimme e-kirjoja pääosin Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön.   

SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta voivat lukea e-kirjoja SeAMKin verkossa olevilla tietokoneilla ja laitteilla. Muut kirjaston asiakkaat voivat lukea joitakin e-kirjoja kirjastossa sijaitsevilla tietokoneilla.


Etäkäyttö sallittu SeAMKin opiskelijoille ja henkilökunnalle

Lisäksi SeAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla on oikeus käyttää e-kirjoja myös verkon ulkopuolelta etäkäytön kautta. Etäkäyttöön kirjaudutaan käyttäjän omalla SeAMKin k-käyttäjätunnuksella ja salasanalla tai HAKA-kirjautumisen kautta. Joitakin e-kirjoja voi ladata myös mobiililaitteille.


Käyttöoikeudet, laina-ajat ja lukuohjelmat vaihtelevat

Kirjasto hankkii e-kirjoja monilta eri toimittajilta joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä kirjoina. Siksi e-kirjojen käyttöoikeudet, käyttötavat, laina-ajat ja vaaditut lukuohjelmat vaihtelevat. Esim. joitain e-kirjoja voi lukea monta käyttäjää yhtäaikaa, joitain vain yksi lukija kerrallaan.

E-kirjojen käyttöoikeudet määritellään lisenssisopimuksissa. Yleensä käyttö on sallittua vain opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoitukseen sekä yksityiskäyttöön. Mitään e-aineistoa ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen.

E-aineistojen yksityiskohtaiset käyttöehdot löytyvät FinELibin sivuilta. Sallittu ja kielletty käyttö on kerrottu oppaassa kunkin aineiston alla.


Saavutettavuus

"Korkeakoulukirjastot tarjoavat laajan valikoiman e-kirjoja, joita opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää ilmaiseksi. Monet e-kirjoista ovat saavutettavia ja niiden saavutettavuustoimintoja kehitetään jatkuvasti. E-kirjoja voi esimerkiksi kuunnella erilaisilla ohjelmilla ja omien laitteiden toiminnoilla." Lähde: Celian verkkosivut

Celia on tuottanut yhteistyössä DIAK, HAMK, Laurea ja Metropolia -ammattikorkeakoulukirjastojen kanssa Saavuta e-kirja -verkkokoulutusmateriaalin, joka löytyy Avointen oppimateriaalien kirjastosta. Sen avulla voit tutustua ja harjoitella e-kirjojen lukemista helpottavia toimintoja kuten kuuntelua ja näytön säätämistä. Materiaalissa on testattu korkeakouluissa käytetyimpien e-kirjapalveluiden saavutettavuutta. Mukana ovat SeAMKissa käytössä olevista kotimaisista e-kirjapalveluista Alma Talent, Ellibs sekä Terveysportti ja Oppiportti ja kansainvälisistä e-kirjakokoelmista ProQuest Ebook Central ja Ebsco eBook Collection. Tietoa näiden palveluiden saavutettavuudesta löydät kunkin palvelun otsikon alta e-kirjaoppaassa.

Ladattavien EPUB- ja PDF-muodossa olevien kirjojen lukemisessa suositellaan Adobe Digital Editions –ohjelmaa. Se toimii yleensä hyvin ruudunlukuohjelmien kanssa. Adobe Digital Editions on ladattavissa ilmaiseksi Adoben sivuilta.

Mistä e-kirjat löytyvät?

  • Yksittäisiä kirjaston ostamia e-kirjoja ja vapaita verkkojulkaisuja löytyy SeAMK-Finnasta.
  • Kirjaston hankkimien e-kirjapalveluiden sivuilta. Kotimaiset ja ulkomaiset palvelut esitellään tässä oppaassa omilla sivuillaan.

SeAMK-Finnassa hakutuloksen voi rajata e-kirjoihin ja verkossa oleviin julkaisuihin valitsemalla vasemmasta reunasta 

  • Rajaa hakua -> Verkossa saatavilla
  • Aineistotyyppi -> E-kirja

HUOM! Jos olet avaamassa e-kirjalinkkiä ensimmäistä kertaa, kannattaa ensin tutustua tämän oppaan palvelukohtaisiin ohjeisiin. Ohjeista selviää, pitääkö sinun asentaa laitteelle lukuohjelma tai sovellus, jotta voit lukea kirjaa.

Uusia e-kirjoja ja verkkojulkaisuja SeAMK-Finnassa

Loading ...

Saavutettavuusseloste