Siirry pääsisältöön

E-kirjat

Tietoa kirjaston hankkimista e-kirjapalveluista ja ohjeita niiden käyttöön.

Uusia Ellibs e-kirjoja

Loading ...

Ellibs-suosikkeja

Kirjankansi Johtaminen keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit.    Kirjankansi Henkilöstöjohtaminen keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit.

Kirjankansi Areena yritysviestinnän käsikirja.    Kirjankansi Esimiesosaaminen liiketoiminnan menestystekijä.

Kirjankansi Tekniikan kemia.    Kirjankansi Laadullinen tutkimus 2.0.   

Kirjankansi Tilastollinen tutkimus.    Kirjankansi Organisaatiokäyttäytymisen perusteet.    

Klikkaa kuvaa, kirjaudu SeAMK-tunnuksilla (HAKA) ja lainaa! Lue ensin ohjeet, jos lainaat e-kirjaa ensimmäistä kertaa.

Ellibs

Kokoelman sisältö

Yksittäin hankittuja e-kirjoja eri aloilta ja kustantajilta. Pääosa SeAMKin kokoelmasta suomenkielisiä e-kirjoja. Monia SeAMKin opetussuunnitelmissa mainittuja kurssikirjoja. Kirjoja hankitaan jatkuvasti lisää.

Mistä e-kirjat löytyvät?

Ellibsin yksittäiset e-kirjat löytyvät SeAMK-Finnasta. Kaikki kirjaston Ellibsista hankkimat e-kirjat löytyvät myös Ellibsin sivuilta (= Kirjaston kokoelma)

Käyttöoikeus ja kirjautuminen

SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Palveluun kirjaudutaan SeAMK-tunnuksilla (Haka-kirjautuminen).

Samanaikaisten käyttäjien määrä

Vaihtelee. Palvelun "Saatavuus - Vapaana" kertoo, montako kirjaa on lainattavissa. Asiakkaalla voi olla samanaikaisesti lainassa 10 e-kirjaa ja varauksessa 7 e-kirjaa. Osaan e-kurssikirjoista on ostettu 10-50 lainauskertaa. Lainauskerrat vähenevät sitä mukaa, kun kirjoja lainataan. Lainauskertoja hankitaan tarpeen mukaan lisää. Osassa vain yksi samanaikainen käyttäjä / e-kirja.

Lukeminen ja lataaminen tietokoneelle

Ellibs e-kirjan voi lukea tietokoneen selaimessa tai sen voi ladata tietokoneelle.
Vain epub-tiedostoina olevia e-kirjoja voi lukea selaimessa. Selainluku ei vaadi lukuohjelman asentamista, mutta PDF-tiedostoina oleville at e-kirjoille se vaaditaan. PDF-tiedostona olevan e-kirjan lataaminen lukuohjelmaan edellyttää lukuohjelman asentamista ensimmäisen lainauksen yhteydessä.

 1. Asenna tietokoneellesi ilmainen Adobe Digital Editions -lukuohjelma, mikäli tietokoneellesi ei vielä ole ladattu lukuohjelmaa. Voit tarkistaa sen klikkaamalla Windows-koneen Käynnistä-valikkoa ja kirjoittamalla ohjelman nimen alkua. Ohjeet lukuohjelman lataukseen löytyy mm. Ebscon sivuilta (englanniksi).
 2. Etsi haluamasi kirja SeAMK-Finnasta (ja klikkaa Lainaa e-kirja) tai Ellibs-palvelusta Kirjaston kokoelmasta.
 3. Kirjaudu palveluun SeAMKin tunnuksilla.
 4. Valitse itse kirjan laina-aika: 1 tai 7 vuorokautta. Joillain kirjoilla on valittavissa 7 vrk tai 10 min. Jos haluat vain vilkaista kirjaa, valitse laina-ajaksi 10 minuuttia!
 5. Klikkaa Lue selaimessa tai Lataa koneellesi (lataus edellyttää sitä, että koneellasi on asennettuna Adobe Digital Editions -ohjelma).
 6. Jatka lukemista selaimessa. Löydät lainaamasi e-kirjan jatkossa Oma kirjahylly -linkin takaa. Jos valitsit Lataa koneellesi, avaa tiedosto Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla.
 7. Lukuohjelma avautuu ja e-kirja latautuu ohjelmaan automaattisesti. Odota kärsivällisesti, latautuminen voi kestää hetken.
 8. HUOM! Jos e-kirja ei lataudu Adobe Digital Editions -ohjelmaan, tarkista onko tietokoneellasi oikea ohjelma ja vaihda se näillä ohjeilla.
 9. HUOM! Jos tietokoneellesi on jo lukuohjelma ladattuna, voit halutessasi aktivoida sen Help-valikosta (Adobe Digital Editions) Authorize Computer. Siihen tarvitset Adobe-tilin tunnuksen. Sen voit rekisteröidä Adoben verkkosivuilla. (= sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi My Adobe -tilin).

Lukeminen iOS- ja Android-mobiililaitteilla

Ellibs e-kirjojen käyttöön on saatavissa oma e-kirjasovellus sovelluskaupassa:

Lataa sovellus ja kirjaudu sisään SeAMK Kirjaston Ellibs-kokoelmaan SeAMKin tunnuksilla.

Sovelluksen avulla voit selailla SeAMK Kirjaston Ellibs e-kirjakokoelmaa sekä lainata ja varata e-kirjoja. E-kirjojen lukeminen onnistuu sovelluksen omalla lukuohjelmalla.

Voit lukea Ellibs-sovelluksen Omaan kirjahyllyyn ladattuja e-kirjoja myös ilman verkkoyhteyttä.

Yhteensopivat e-kirjojen lukulaitteet

Ellibs e-kirjoja voi lukea monilla EPUB-formaattia ja Adobe Digital Editions -lukuohjelmaa tukevilla e-kirjojen lukulaitteilla. Etene yllä olevien  Lataaminen tietokoneelle -ohjeiden mukaan. Kytke laite USB-kaapelilla tietokoneeseen ja siirrä e-kirjoja Adobe Digital Editions -ohjelmassa raahaamalla ne lukulaitteeseen. Yhteensopivat lukulaitteet löytyvät Adoben sivuilta.

Laina-ajat

1 vrk (=24 tuntia) tai 7 vrk. Osalla kurssikirjoista on myös 10 minuutin laina-aika.

Tulostaminen

Tulostamista on rajoitettu. Tulostaminen ei ole mahdollista selaimella luettaessa. Lukuohjelmalla ladatun e-kirjan rajoitukset vaihtelevat kirjoittain.

Palauttaminen, uusiminen, varaaminen

E-kirjat palautuvat automaattisesti, mutta ne voi palauttaa myös itse. Ellibs e-kirjoja voi myös varata, jos ne ovat lainassa. Uusintatoiminto ei ole käytössä. Jos laina-aikaa haluaa pidentää, pitää e-kirja ensin palauttaa ja ladata se uudelleen lukuohjelmaan

Saavutettavuus

Ellibs tarjoaa e-kirjoja PDF- ja EPUB-muodoissa. Kirjojen tiedostomuoto kerrotaan kunkin kirjan tiedoissa. Osan kirjoista voi lukea selaimessa, mutta Lue selaimessa -vaihtoehto ei ole saavutettava eikä helposti käytettävissä apuvälineiden avulla. Apuvälineitä käyttävien lukijoiden kannattaa ladata e-kirjat Ellibs-palvelusta ja lukea tietokoneella Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla.

Selainkuuntelu onnistuu Edge-, Firefox- ja Chrome-verkkoselainten omilla laajennuksilla tai lisätoiminnoilla. Ellibsillä ei ole omaa kuuntelutoimintoa. Palvelu toimii NVDA:lla yhdessä Adobe Digital Editions -lukuohjelman kanssa. Kuuntelu toimii myös iOS-mobiililaitteiden VoiceOver-näytönlukijalla.

Lisätietoa Celian verkkosivuilta: E-kirjojen saavutettavuus: testaustuloksia

Ellibs e-kirjoille on sovelluskaupoissa tarjolla Ellibs-sovellus. Sovellusta voi käyttää erilaisilla apuvälineillä, kuten erillisellä näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmilla. Androidin Talkbackilla kuuntelu onnistuu Ellibs- sovelluksessa. Näkymien tekstin suurentaminen on mahdollista ja kontrastit on tarkistettu saavutettavuusstandardien mukaisesti. Sovelluksessa on tuki tummalle käyttöliittymäteemalle. Tumma tila (nk. dark mode) muuttaa Ellibs-sovelluksen käyttöliittymän teeman vaaleasta tummaksi. Tumman tilan käyttö voi parantaa luettavuutta ja vähentää silmien rasitusta hämärässä, ja tilan käyttö voi myös parantaa kontrastia joissakin tapauksissa.

Käyttöohjeita

Ohjeita ongelmatilanteisiin

 • Oikea linkki SeAMKin Ellibs e-kirjaan löytyy SeAMK-Finnasta. Käytä aina sieltä löytyvää linkkiä.
 • Tarkista, että olet siirtymässä SeAMK Kirjaston Ellibs-kokoelmaan. Jos olet lainannut viimeksi jonkun muun kirjaston Ellibs-kokoelmasta, selain saattaa ehdottaa väärää kirjastoa.
 • Selainluvussa käytä Firefox Modzilla-, Edge- tai Chrome-selainta Älä käytä Internet Exploreria.
 • Onko lukuohjelma valtuutettu Adobe-tilillä? Ellei, valtuuta lukuohjelma. Voit myös poistaa valtuutuksen ja valtuuttaa sen uudelleen. Tämä tapahtuu Adobe Digital Editions -ohjelman Help-valikosta (Authorize computer, Erase Authorization).
 • Tarkista, onko koneellasi uusin versio lukuohjelmasta? Adobe Digital Editions -ohjelman version voit tarkistaa Help-valikosta -> About Digital Editions. Jos koneellasi on vanha versio, päivitä versio uuteen.
 • Jos e-kirja ei lataudu Adobe Digital Editions -ohjelmaan, tarkista onko tietokoneellasi oikea ohjelma ja vaihda se näillä ohjeilla. E-kirjat eivät avaudu Adobe Acrobat Readerilla.
 • Ellei e-kirja lataudu millään, poista lukuohjelma (Adobe Digital Editions) ja lataa se koneellesi / laitteellesi uudelleen.

Sallittu ja kielletty käyttö

Ellibs - käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Saavutettavuusseloste