Siirry pääsisältöön

E-kirjat

Tietoa kirjaston hankkimista e-kirjapalveluista ja ohjeita niiden käyttöön.

Yleisiä ohjeita Ellibs e-kirjojen käyttöön

Ellibs

Kokoelman sisältö

Yksittäin hankittuja e-kirjoja eri aloilta ja kustantajilta. Pääosa SeAMKin kokoelmasta on suomenkielisiä e-kirjoja. Kokoelma sisältää monia SeAMKin opetussuunnitelmiin kuuluvia kurssikirjoja. Kirjoja hankitaan jatkuvasti lisää.

Mistä e-kirjat löytyvät?

Ellibsin yksittäiset e-kirjat löytyvät SeAMK-Finnasta. Kaikki kirjaston Ellibsista hankkimat e-kirjat löytyvät myös Ellibsin sivuilta (= Kirjaston kokoelma)

Käyttöoikeus ja kirjautuminen

SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Palveluun kirjaudutaan SeAMK-tunnuksilla (Haka-kirjautuminen).

Samanaikaisten käyttäjien määrä

Vaihtelee. Palvelun "Saatavuus - Vapaana" kertoo, montako kirjaa on lainattavissa.

Osaan e-kurssikirjoista on ostettu 10-50 lainauskertaa. Lainauskerrat vähenevät sitä mukaa, kun kirjoja lainataan. Lainauskertoja hankitaan tarpeen mukaan lisää. Osassa vain yksi tai useampia käyttäjiä / e-kirja.

Asiakkaalla voi olla samanaikaisesti lainassa 10 e-kirjaa ja varauksessa 7 e-kirjaa.

Laina-ajat

1 vrk (=24 tuntia) tai 7 vrk. Osalla kurssikirjoista on tarjolla myös lyhyempi 10 minuutin aika kirjaan tutustumista varten.

Tulostaminen

Tulostamista on rajoitettu. Tulostaminen ei ole mahdollista selaimella luettaessa. Lukuohjelmalla ladatun e-kirjan rajoitukset vaihtelevat kirjoittain.

Palauttaminen, uusiminen, varaaminen

E-kirjat palautuvat automaattisesti, mutta ne voi palauttaa myös itse. Voit kuitenkin palauttaa kirjat joko Ellibsin kautta tai Thorium Readerissa valitsemalla Minun kirjani -näkymässä kirjan kannen alta Tietoja tästä kirjasta ja sen jälkeen Palauta. Voit poistaa kirjan kokonaan Thoriumista samasta paikasta.

Ellibs e-kirjoja voi myös varata, jos ne ovat lainassa. Uusintatoiminto ei ole käytössä. Jos laina-aikaa haluaa pidentää, pitää e-kirja ensin palauttaa ja ladata se uudelleen.

E-kirjan lukeminen tietokoneen selaimessa

Ellibs e-kirjan voi lukea tietokoneen selaimessa ns. online, jolloin lukeminen vaatii internet-yhteyden.

 1. Etsi haluamasi kirja SeAMK-Finnasta ja klikkaa Ellibs. Lainattavissa SeAMK-tunnuksilla. Voit selata SeAMKin ostamia e-kirjoja myös suoraan Ellibsin sivuilla Kirjaston kokoelmassa.
 2. Kirjaudu Ellibsiin SeAMKin tunnuksilla.
 3. Valitse itse kirjan laina-aika: 1 tai 7 vuorokautta. Joillain kirjoilla on valittavissa 7 vrk tai 10 min. Jos haluat vain vilkaista kirjaa, valitse laina-ajaksi 10 minuuttia!
 4. Klikkaa Lue selaimessa, jos se on saatavilla. Vain epub-tiedostoina olevia e-kirjoja voi lukea selaimessa. Selainluku ei vaadi ohjelman asentamista. Ellei selainlukua ole saatavilla, e-kirja pitää ladata erilliseen lukuohjelmaan. Siihen on ohjeet alla.
 5. Kirjaudu ulos Ellibsista, kun lopetat kirjan lukemisen.
 6. Kun haluat jatkaa lukemista selaimessa, kirjaudu taas Ellibsiin. Löydät lainaamasi e-kirjan Oma kirjahylly -linkin takaa.

Lukuohjelman lataaminen ja e-kirjan lukeminen tietokoneella

Ellibs e-kirjan voi ladata tietokoneelle e-kirjojen lukuohjelmaan. E-kirjaa voi silloin lukea myös ilman internet-yhteyttä ns. offline-lukuna. PDF-muodossa olevat e-kirjat edellyttävät lukuohjelman käyttöä. Niitä ei voi lukea selaimessa.

Ellibs e-kirjojen lukemiseen on valittavissa kaksi lukuohjelmaa:

 • Lataa lukuohjelmaan (Thorium Reader) – HUOM! Ellibs suosittelee käyttämään Thorium Readeria.
 • Lataa lukuohjelmaan (Digital Editions)

Thorium Reader -lukuohjelman lataaminen ja e-kirjan lukeminen

Thorium Reader -latausvaihtoehto näkyy Ellibsissä niille e-kirjoille ja äänikirjoille, jotka ovat tämän suojaustavan piirissä. Kaikki aineistot eivät välttämättä vielä ole käytettävissä uudella lukuohjelmalla.

 1. Asenna tietokoneellesi ilmainen Thorium Reader -lukuohjelma. Sen voi ladata Windows-, Mac- ja Linux-käyttöjärjestelmiin.
 2. Etsi haluamasi kirja SeAMK-Finnasta ja klikkaa Ellibs. Lainattavissa SeAMK-tunnuksilla. Voit selata SeAMKin ostamia e-kirjoja myös suoraan Ellibsin sivuilla Kirjaston kokoelmassa.
 3. Kirjaudu Ellibsiin SeAMKin tunnuksilla.
 4. Tarkista kirjan avaamiseen tarvittava henkilökohtainen LCP-salasanasi Ellibsin Oma kirjahylly -otsikon alta. Kopioi salasana.
 5. Valitse itse kirjan laina-aika: 1 tai 7 vuorokautta. Joillain kirjoilla on valittavissa 7 vrk tai 10 min. Jos haluat vain vilkaista kirjaa, valitse laina-ajaksi 10 minuuttia!
 6. Klikkaa Lataa lukuohjelmaan (Thorium Reader). Lataus edellyttää sitä, että koneellasi on asennettuna Thorium Reader -lukuohjelma.
 7. Syötä LCP-salasanasi lukuohjelman sitä kysyessä.
 8. Avaa tietokoneellesi lähetetty tiedosto Thorium-lukuohjelmassa. Ohjelmassa aukeaa kaksi ikkunaa: Minun kirjani -ikkuna ja lataamasi e-kirjan ikkuna.
 9. Löydät jatkossa lainaamasi e-kirjan Thorium Reader -ohjelmasta omalta tietokoneeltasi. Voit jatkaa kirjan lukemista siellä.

Lue uutinen Thorium Reader -lukuohjelman käyttöönotosta kirjaston verkkosivuilta. 

Video: Ellibs-kirjan avaaminen Thorium Readerissa

Adobe Digital Editions -lukuohjelman lataaminen ja e-kirjan lukeminen

 1. Asenna tietokoneellesi ilmainen Adobe Digital Editions -lukuohjelma, mikäli tietokoneellesi ei vielä ole ladattu lukuohjelmaa. Voit tarkistaa sen klikkaamalla Windows-koneen Käynnistä-valikkoa ja kirjoittamalla ohjelman nimen alkua. Ohjeet lukuohjelman lataukseen löytyy mm. Ebscon sivuilta (englanniksi).
 2. Etsi haluamasi kirja SeAMK-Finnasta ja klikkaa Ellibs. Lainattavissa SeAMK-tunnuksilla tai Ellibs-palvelusta Kirjaston kokoelmasta.
 3. Kirjaudu Ellibsiin SeAMKin tunnuksilla.
 4. Valitse itse kirjan laina-aika: 1 tai 7 vuorokautta. Joillain kirjoilla on valittavissa 7 vrk tai 10 min. Jos haluat vain vilkaista kirjaa, valitse laina-ajaksi 10 minuuttia!
 5. Klikkaa Lataa koneellesi (Digital Editions). Lataus edellyttää sitä, että koneellasi on asennettuna Adobe Digital Editions -ohjelma.
 6. Avaa tiedosto Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla.
 7. Lukuohjelma avautuu ja e-kirja latautuu ohjelmaan automaattisesti ohjelmaan. Odota kärsivällisesti, latautuminen voi kestää hetken.
 8. Löydät jatkossa lainaamasi e-kirjan Adobe Digital Editions -ohjelmasta omalta tietokoneeltasi.
 9. HUOM! Jos e-kirja ei lataudu Adobe Digital Editions -ohjelmaan, tarkista onko tietokoneellasi oikea ohjelma ja vaihda se näillä ohjeilla.
 10. HUOM! Jos tietokoneellesi on jo lukuohjelma ladattuna, voit halutessasi aktivoida sen Help-valikosta (Adobe Digital Editions) Authorize Computer. Siihen tarvitset Adobe-tilin tunnuksen. Sen voit rekisteröidä Adoben verkkosivuilla. (= sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi My Adobe -tilin).

Ellibs-sovelluksen lataaminen ja lukeminen iOS- ja Android-mobiililaitteilla

Ellibs e-kirjojen käyttöön on saatavissa oma e-kirjasovellus sovelluskaupassa:

Ellibs e-kirjasovelluksen e-logo.

Lataa sovellus ja kirjaudu sisään SeAMK Kirjaston Ellibs-kokoelmaan SeAMKin tunnuksilla.

Sovelluksen avulla voit selailla SeAMK Kirjaston Ellibs e-kirjakokoelmaa sekä lainata ja varata e-kirjoja. E-kirjojen lukeminen onnistuu sovelluksen omalla lukuohjelmalla.

Voit lukea Ellibs-sovelluksen Omaan kirjahyllyyn ladattuja e-kirjoja myös ilman verkkoyhteyttä.

Yhteensopivat e-kirjojen lukulaitteet

E-kirjoja voi lainata useimmilla markkinoilla myynnissä olevilla e-kirjan lukulaitteilla.

Lisätietoa eri suojausta käyttävistä sovelluksista ja laitteista löytyy Ellibsin sivuilta.

Saavutettavuus

Ellibs tarjoaa e-kirjoja PDF- ja EPUB-muodoissa. Kirjojen tiedostomuoto kerrotaan kunkin kirjan tiedoissa.

Teksti puheeksi

Palvelussa ei ole sisäänrakennettua teksti puheeksi -toimintoa. Laitteen ruudunlukijalla voi kuunnella kirjoja suomenkielisellä äänellä.

Thorium Reader -lukuohjelmassa on sisäänrakennettu lukija EPUB-tiedostomuotoisille kirjoille.

Ellibs-sovellus sallii ruudunlukijan käytön, mutta se riippuu kirjan rajoituksista.

Toiminnoissa voi olla kirjakohtaisia vaihteluita.

Thorium Reader -lukuohjelma

Kirjan omista asetuksista voi valita näytön taustavärin, tekstin koon ja fontin. Myös näytön asettelua sekä marginaalien, sanojen, kirjainten, kappaleiden ja rivien välitystä voi säätää.

EPUB-tiedostomuotoisia kirjoja voi kuunnella teksti puheeksi -toiminnon avulla. Lukuäänen ja -nopeuden voi vaihtaa. Teksti puheeksi -toiminto on näkyvissä vain niissä kirjoissa, joissa se on käytössä.

PDF-tiedostomuotoisten kirjojen fontteja ym. ei pysty vaihtamaan. Muutenkin niissä on vähän vaihtoehtoja mukauttamiseen.

Adobe Digital Editions -lukuohjelma

Adobe Digital Edition -lukuohjelmassa lukukokemuksen muokkaamiseen on vain vähän mahdollisuuksia. Joissakin kirjoissa voi muuttaa tekstin kokoa.

Erillisen ruudunlukuohjelman (esimerkiksi NVDA) käyttäjän on ladattava e-kirja Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan. DRM-suojaus (digitaaliset käyttöoikeudet) saattaa haitata lukuohjelmien käyttöä.

Ellibs-sovellus

Ellibs e-kirjoille on sovelluskaupoissa tarjolla ilmainen mobiilisovellus, jossa mukauttaminen on helppoa. Asetuksissa voi säätää tekstin kokoa, valita käyttöliittymän teeman. Kirjan asetuksissa voi valita kirjan taustavärin, fontin, tekstin koon ja rivivälin.

Kirjaa voi kuunnelle mobiililaitteissa olevien ruudunlukijoiden avulla, mikäli aineisto sen sallii.

Käyttöohjeita

Ohjeita ongelmatilanteisiin

 • Oikea linkki SeAMKin Ellibs e-kirjaan löytyy SeAMK-Finnasta. Käytä aina sieltä löytyvää linkkiä.
 • Tarkista, että olet siirtymässä SeAMK Kirjaston Ellibs-kokoelmaan. Jos olet lainannut viimeksi jonkun muun kirjaston Ellibs-kokoelmasta, selain saattaa ehdottaa väärää kirjastoa.
 • Selainluvussa käytä Firefox Modzilla-, Edge- tai Chrome-selainta Älä käytä Internet Exploreria.
 • Onko Adobe Digital Editions -lukuohjelma valtuutettu Adobe-tilillä? Ellei, valtuuta lukuohjelma. Voit myös poistaa valtuutuksen ja valtuuttaa sen uudelleen. Tämä tapahtuu Adobe Digital Editions -ohjelman Help-valikosta (Authorize computer, Erase Authorization).
 • Tarkista, onko koneellasi uusin versio lukuohjelmasta? Adobe Digital Editions -ohjelman version voit tarkistaa Help-valikosta -> About Digital Editions. Jos koneellasi on vanha versio, päivitä versio uuteen.
 • Jos e-kirja ei lataudu Adobe Digital Editions -ohjelmaan, tarkista onko tietokoneellasi oikea ohjelma ja vaihda se näillä ohjeilla. E-kirjat eivät avaudu Adobe Acrobat Readerilla.
 • Ellei e-kirja lataudu millään, poista lukuohjelma (Adobe Digital Editions) ja lataa se koneellesi / laitteellesi uudelleen.

Sallittu ja kielletty käyttö

Ellibs - käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Saavutettavuusseloste