Siirry pääsisältöön

E-kirjat

Tietoa kirjaston hankkimista e-kirjapalveluista ja ohjeita niiden käyttöön.

Uusia Ellibs e-kirjoja

Loading ...

Ellibs

Kokoelman sisältö

Yksittäin hankittuja e-kirjoja eri aloilta ja kustantajilta. Pääosa SeAMKin kokoelmasta suomenkielisiä e-kirjoja. Monia SeAMKin opetussuunnitelmissa mainittuja kurssikirjoja. Kirjoja hankitaan jatkuvasti lisää.

Mistä e-kirjat löytyvät?

Ellibsin yksittäiset e-kirjat löytyvät SeAMK-Finnasta. Kaikki kirjaston Ellibsista hankkimat e-kirjat löytyvät myös Ellibsin sivuilta (= Kirjaston kokoelma)

Käyttöoikeus ja kirjautuminen

SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Palveluun kirjaudutaan SeAMK-tunnuksilla (Haka-kirjautuminen).

Samanaikaisten käyttäjien määrä

Vaihtelee. Palvelun "Saatavuus - Vapaana" kertoo, montako kirjaa on lainattavissa. Asiakkaalla voi olla samanaikaisesti lainassa 10 e-kirjaa ja varauksessa 7 e-kirjaa. Osaan e-kurssikirjoista on ostettu 10-50 lainauskertaa. Lainauskerrat vähenevät sitä mukaa, kun kirjoja lainataan. Lainauskertoja hankitaan tarpeen mukaan lisää. Osassa vain yksi tai useampia käyttäjiä / e-kirja.

Lukeminen ja lataaminen tietokoneelle

Ellibs e-kirjan voi lukea tietokoneen selaimessa tai sen voi ladata tietokoneelle.
Vain epub-tiedostoina olevia e-kirjoja voi lukea selaimessa. Selainluku ei vaadi lukuohjelman asentamista, mutta PDF-tiedostoina oleville at e-kirjoille se vaaditaan. PDF-tiedostona olevan e-kirjan lataaminen lukuohjelmaan edellyttää lukuohjelman asentamista ensimmäisen lainauksen yhteydessä.

 1. Asenna tietokoneellesi ilmainen Adobe Digital Editions -lukuohjelma, mikäli tietokoneellesi ei vielä ole ladattu lukuohjelmaa. Voit tarkistaa sen klikkaamalla Windows-koneen Käynnistä-valikkoa ja kirjoittamalla ohjelman nimen alkua. Ohjeet lukuohjelman lataukseen löytyy mm. Ebscon sivuilta (englanniksi).
 2. Etsi haluamasi kirja SeAMK-Finnasta (ja klikkaa Lainaa e-kirja) tai Ellibs-palvelusta Kirjaston kokoelmasta.
 3. Kirjaudu palveluun SeAMKin tunnuksilla.
 4. Valitse itse kirjan laina-aika: 1 tai 7 vuorokautta. Joillain kirjoilla on valittavissa 7 vrk tai 10 min. Jos haluat vain vilkaista kirjaa, valitse laina-ajaksi 10 minuuttia!
 5. Klikkaa Lue selaimessa tai Lataa koneellesi (lataus edellyttää sitä, että koneellasi on asennettuna Adobe Digital Editions -ohjelma).
 6. Jatka lukemista selaimessa. Löydät lainaamasi e-kirjan jatkossa Oma kirjahylly -linkin takaa. Jos valitsit Lataa koneellesi, avaa tiedosto Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla.
 7. Lukuohjelma avautuu ja e-kirja latautuu ohjelmaan automaattisesti. Odota kärsivällisesti, latautuminen voi kestää hetken.
 8. HUOM! Jos e-kirja ei lataudu Adobe Digital Editions -ohjelmaan, tarkista onko tietokoneellasi oikea ohjelma ja vaihda se näillä ohjeilla.
 9. HUOM! Jos tietokoneellesi on jo lukuohjelma ladattuna, voit halutessasi aktivoida sen Help-valikosta (Adobe Digital Editions) Authorize Computer. Siihen tarvitset Adobe-tilin tunnuksen. Sen voit rekisteröidä Adoben verkkosivuilla. (= sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi My Adobe -tilin).

Ellibs-sovelluksen lataaminen ja lukeminen iOS- ja Android-mobiililaitteilla

Ellibs e-kirjasovelluksen e-logo.Ellibs e-kirjojen käyttöön on saatavissa oma e-kirjasovellus sovelluskaupassa:

Lataa sovellus ja kirjaudu sisään SeAMK Kirjaston Ellibs-kokoelmaan SeAMKin tunnuksilla.

Sovelluksen avulla voit selailla SeAMK Kirjaston Ellibs e-kirjakokoelmaa sekä lainata ja varata e-kirjoja. E-kirjojen lukeminen onnistuu sovelluksen omalla lukuohjelmalla.

Voit lukea Ellibs-sovelluksen Omaan kirjahyllyyn ladattuja e-kirjoja myös ilman verkkoyhteyttä.

Yhteensopivat e-kirjojen lukulaitteet

Ellibs e-kirjoja voi lukea monilla EPUB-formaattia ja Adobe Digital Editions -lukuohjelmaa tukevilla e-kirjojen lukulaitteilla. Etene yllä olevien  Lataaminen tietokoneelle -ohjeiden mukaan. Kytke laite USB-kaapelilla tietokoneeseen ja siirrä e-kirjoja Adobe Digital Editions -ohjelmassa raahaamalla ne lukulaitteeseen. Yhteensopivat lukulaitteet löytyvät Adoben sivuilta.

Laina-ajat

1 vrk (=24 tuntia) tai 7 vrk. Osalla kurssikirjoista on tarjolla myös lyhyempi 10 minuutin aika kirjaan tutustumista varten.

Tulostaminen

Tulostamista on rajoitettu. Tulostaminen ei ole mahdollista selaimella luettaessa. Lukuohjelmalla ladatun e-kirjan rajoitukset vaihtelevat kirjoittain.

Palauttaminen, uusiminen, varaaminen

E-kirjat palautuvat automaattisesti, mutta ne voi palauttaa myös itse. Ellibs e-kirjoja voi myös varata, jos ne ovat lainassa. Uusintatoiminto ei ole käytössä. Jos laina-aikaa haluaa pidentää, pitää e-kirja ensin palauttaa ja ladata se uudelleen.

Saavutettavuus

Ellibs tarjoaa e-kirjoja PDF- ja EPUB-muodoissa. Kirjojen tiedostomuoto kerrotaan kunkin kirjan tiedoissa.

Palvelussa ei ole sisäänrakennettua kuuntelumahdollisuutta. Kirjan omista asetuksista voi tarkistaa, pystyykö tekstin kokoa ja näytön taustaväriä vaihtaa.

Erillisen ruudunlukuohjelman (esimerkiksi NVDA) käyttäjän on ladattava e-kirja Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan. DRM-suojaus (digitaaliset käyttöoikeudet) saattaa haitata lukuohjelmien käyttöä.

Ellibs e-kirjoille on sovelluskaupoissa tarjolla ilmainen mobiilisovellus, jossa näytön säätäminen on helppoa.

Lähde: Saavuta e-kirja -oppimateriaali

Käyttöohjeita

Ohjeita ongelmatilanteisiin

 • Oikea linkki SeAMKin Ellibs e-kirjaan löytyy SeAMK-Finnasta. Käytä aina sieltä löytyvää linkkiä.
 • Tarkista, että olet siirtymässä SeAMK Kirjaston Ellibs-kokoelmaan. Jos olet lainannut viimeksi jonkun muun kirjaston Ellibs-kokoelmasta, selain saattaa ehdottaa väärää kirjastoa.
 • Selainluvussa käytä Firefox Modzilla-, Edge- tai Chrome-selainta Älä käytä Internet Exploreria.
 • Onko lukuohjelma valtuutettu Adobe-tilillä? Ellei, valtuuta lukuohjelma. Voit myös poistaa valtuutuksen ja valtuuttaa sen uudelleen. Tämä tapahtuu Adobe Digital Editions -ohjelman Help-valikosta (Authorize computer, Erase Authorization).
 • Tarkista, onko koneellasi uusin versio lukuohjelmasta? Adobe Digital Editions -ohjelman version voit tarkistaa Help-valikosta -> About Digital Editions. Jos koneellasi on vanha versio, päivitä versio uuteen.
 • Jos e-kirja ei lataudu Adobe Digital Editions -ohjelmaan, tarkista onko tietokoneellasi oikea ohjelma ja vaihda se näillä ohjeilla. E-kirjat eivät avaudu Adobe Acrobat Readerilla.
 • Ellei e-kirja lataudu millään, poista lukuohjelma (Adobe Digital Editions) ja lataa se koneellesi / laitteellesi uudelleen.

Sallittu ja kielletty käyttö

Ellibs - käyttöoikeudet ja etäkäyttö

Saavutettavuusseloste