Siirry pääsisältöön

E-kirjat

Tietoa kirjaston hankkimista e-kirjapalveluista ja ohjeita niiden käyttöön.

Kirjaston tarjoamat e-kirjapalvelut

Hankimme e-kirjoja pääosin Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön.   

SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta voivat lukea e-kirjoja SeAMKin verkossa olevilla tietokoneilla ja laitteilla. Muut kirjaston asiakkaat voivat lukea joitakin e-kirjoja kirjastossa sijaitsevilla tietokoneilla.


Etäkäyttö sallittu SeAMKin opiskelijoille ja henkilökunnalle

Lisäksi SeAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla on oikeus käyttää e-kirjoja myös verkon ulkopuolelta etäkäytön kautta. Etäkäyttöön kirjaudutaan käyttäjän omalla SeAMKin käyttäjätunnuksella ja salasanalla (HAKA-kirjautuminen). Joitakin e-kirjoja voi ladata myös mobiililaitteille.


Käyttöoikeudet, laina-ajat ja lukuohjelmat vaihtelevat

Kirjasto hankkii e-kirjoja monilta eri toimittajilta joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä kirjoina. Siksi e-kirjojen käyttöoikeudet, käyttötavat, laina-ajat ja vaaditut lukuohjelmat vaihtelevat. Esim. joitain e-kirjoja voi lukea monta käyttäjää yhtäaikaa, joitain vain yksi lukija kerrallaan.

E-kirjojen käyttöoikeudet määritellään lisenssisopimuksissa. Yleensä käyttö on sallittua vain opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoitukseen sekä yksityiskäyttöön. Mitään e-aineistoa ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen.

E-aineistojen yksityiskohtaiset käyttöehdot löytyvät FinELibin sivuilta. Sallittu ja kielletty käyttö on kerrottu oppaassa kunkin aineiston alla.

Saavutettavuus

Korkeakoulukirjastot tarjoavat laajan valikoiman e-kirjoja, joita opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää ilmaiseksi. Monet e-kirjoista ovat saavutettavia ja niiden saavutettavuustoimintoja kehitetään jatkuvasti. E-kirjoja voi esimerkiksi kuunnella erilaisilla ohjelmilla ja omien laitteiden toiminnoilla. Lähde: Celian verkkosivut

Celia on testannut yhdessä DIAK, HAMK, Laurea, Metropolia -ammattikorkeakoulukirjastojen kanssa käytetyimpien e-kirjapalveluiden saavutettavuutta selainkuuntelun, ruudunlukijoiden ja muiden kuuntelutoimintojen sekä näytön optimoinnin näkökulmasta. Testauksen kohteina ovat olleet Ellibs, Alma Talent Verkkokirjahylly, Oppiportti, Terveysportti, ProQuest Ebook Central ja Ebscon e-kirjat,  Yksittäisten e-kirjapalveluiden testaustulokset löytyvät Celian verkkosivuilta.

Ladattavien EPUB- ja PDF-muodossa olevien kirjojen lukemisessa suositellaan Adobe Digital Editions –ohjelman versiota 4 tai uudempaa. ADE toimii yleensä hyvin ruudunlukuohjelmien kanssa. Adobe Digital Editions on ladattavissa ilmaiseksi Adoben sivuilta.

Mistä e-kirjat löytyvät?

  • Yksittäisiä kirjaston ostamia e-kirjoja ja vapaita verkkojulkaisuja löytyy SeAMK-Finnasta.
  • Kirjaston hankkimien e-kirjapalveluiden sivuilta. Kotimaiset ja ulkomaiset palvelut esitellään tässä oppaassa omilla sivuillaan.

SeAMK-Finnassa hakutuloksen voi rajata e-kirjoihin ja verkossa oleviin julkaisuihin valitsemalla vasemmasta reunasta 

  • Rajaa hakua -> Verkossa saatavilla
  • Aineistotyyppi -> E-kirja

HUOM! Jos olet avaamassa e-kirjalinkkiä ensimmäistä kertaa, kannattaa ensin tutustua tämän oppaan palvelukohtaisiin ohjeisiin. Ohjeista selviää, pitääkö sinun asentaa laitteelle lukuohjelma tai sovellus, jotta voit lukea kirjaa.

Tarvitsetko apua?

Kannattaa ensin tarkistaa, onko kysymykseesi jo vastattu kirjaston Usein kysytyt kysymykset -sivuilla.

Kysy

 kirjastosta

 Jelpparista

  kirjaston chatissa
Chat-ikkuna avautuu ruudun oikeasta alareunasta. Kun chat on kiinni, voit jättää viestin. Vastaus tulee ilmoittamaasi sähköpostiin.

E-kirjauutuuksia kirjaston Pinterestissa

Saavutettavuusseloste