Tuhansia tekniikan alan e-kirjoja ja hakuteoksia.
SeAMKin käyttöön hankitut kokoelmat:
Käytössä oleva kokoelma löytyy palvelun sivuilta ja SeAMK-Finnan kautta, kun etsit e-kirjoja.
SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa. Kirjautuminen etäkäyttöön SeAMKin tunnuksilla. Ohjeet etäkäyttöön.
Ei rajoituksia.
Knovelin e-kirjoja voi lukea tietokoneen selaimessa ilman erityisten ohjelmien asentamista.
Yksittäisiä e-kirjan kappaleita voi ladata omalle koneelle PDF-muodossa. Kokonaista e-kirjaa ei voi ladata kerralla. Lataaminen edellyttää ilmaisen Adobe Reader -ohjelman asentamista.
Knovelilla on oma ilmainen sovellus mobiililaitteille. Lataa My Knovel -sovellus omasta sovelluskaupastasi.
Sovelluksen käyttäminen edellyttää ensimmäisellä kerralla tilin luomista Knovel-palveluun tietokoneen kautta. Ladattuja teoksia voi lukea myös offline. Sovellukseen ladatut teokset näkyvät myös tietokoneella omalla My Knovel -tililläsi.
Tulostamista ei ole rajoitettu. Kirjojen kappaleita voi tulostaa yksi kerrallaan PDF-muodossa.
Knovel Libguide – opas Knovelin käyttöön
Knovel Support Center
Knovelin ohjevideoita mm. tiedonhakuun sekä interaktiivisten taulukoiden ja kaavojen käyttöön.
Knovel sisältää myös interaktiivisia muokattavia taulukoita ja grafiikkaa.
Kotimaisia:
Arton ja Journal.fi-palvelun kotimaisia artikkeleita voi hakea suoraan SeAMK-Finnan Kotimaiset artikkelit -haun kautta.
Arto on kotimaisten tieteellisten ja ammatillisten artikkelien viitetietokanta. Osa Arton artikkeleista on luettavissa elektronisena. Journal.fi sisältää suomalaisia tiedelehtiä ja niiden artikkeleita. Suurin osa lehdistä on avoimesti verkossa, mutta joissakin lehdissä artikkelit tulevat avoimesti saataville korkeintaan vuoden viiveellä.
Kotimaisten e-lehtien verkkopalvelu. SeAMKilaisten käytettävissä olevat lehdet: Aromi, Elintarvike ja Terveys, Evento, Fysioterapia, KM VET, Koneviesti, Kuluttaja, Käytännön Maamies, Maaseudun Tulevaisuus, Metsälehti, Rakennuslehti, Tekniikan Maailma, Tilisanomat ja Tutkiva hoitotyö.
Kirjaudu palveluun SeAMKin tunnuksilla HAKA-kirjautumisen kautta. Kutakin lehteä voi lukea yksi lukija kerrallaan. Palvelu ilmoittaa, jos kaikki lukulisenssit ovat käytössä ja näyttää, millä sijalla olet jonossa.
Kotimainen terveystieteiden viitetietokanta. Artikkeliviitteitä suomalaisista lääke- ja hoitotieteellisistä julkaisuista, väitöskirjoista, opinnäytteistä, kirjoista ja raporteista. Osasta viitteitä on linkit kokoteksteihin.
Ulkomaisia:
Monia eri aloja sisältävä e-lehtiaineisto. Artikkeleita ja e-lehtiä eri tieteenaloilta.
Maa- ja metsätalouden sekä lähialojen lehti- ja kirjallisuusviitetietokanta.
Tieteellisisiä aikakauslehtiä ja artikkeleita. Aihealueet: insinööritieteet, laskentatoimi, rahoitus ja taloustiede, liiketoiminta, johtaminen ja strategia, terveys- ja sosiaaliala, kirjasto- ja informaatiotieteet, markkinointi, logistiikka, laatu sekä matkailu- ja ravintola-ala.
Artikkeleita, e-lehtiä ja raportteja elintarviketeollisuuden ja maataloustuontannon eri aiheisiin.
Tiedejatutkimus.fi -sivulle päivittyy automaattisesti mm. yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten julkaisuja ja tutkimusaineistoja. Tästä pääset julkaisuhakuun. Rajaa vasemman reunan valikoista esimerkiksi tieteenalalla, julkaisijalla tai tee haku hakusanalla.
BrowZinen avulla voit kätevästi selata eri alojen tutkimuslehtiä ja niiden artikkeleita. Voit voi luoda BrowZineen oman käyttäjätilin, jolloin voit tallentaa suosikkilehtiä ja artikkeleita sekä saada ilmoituksia niiden uusista numeroista. Lue lisää LibKey ja BrowZine -oppaasta.
Lakitietopalvelu, joka sisältää mm. ajantasaisen lainsäädännön, juridisen uutispalvelun, Lakikirjaston juridiset lehdet (Defensor Legis ja Lakimies), artikkelit ja kirjat, valtiosopimukset ja EU-lainsäädännön, hallituksen esitykset, oikeuskäytäntöä, virallistietoa, asiakirjamalleja ja lakikielen sanakirjan. Palvelu sisältää myös sellaista aineistoa, mitä SeAMK ei ole tilannut.
Tarkempia ohjeita löytyy e-kirjaoppaasta.
SFS Online sisältää suomalaisia ja Suomessa käytettyjä standardeja. SeAMKin sopimukseen kuuluu käännettyjä ja englanninkielisiä SFS-standardeja eri tieteenaloilta. Myös ruotsinkieliset standardit sisältyvät kokoelmaan. Englanninkieliset sähköteknisen alan SFS-EN-standardit ja alkuperäiskielellä julkaistut ISO- ja IEC-standardit eivät sisälly sopimukseen.
SFS Online -palveluun kirjaudutaan Haka-kirjautumisen avulla (= SeAMK-tunnukset). Jotta standardin pystyy avaamaan, pitää tietokoneelle olla asennettuna Adobe Acrobat Reader.
Hakuohjeita:
- haku pelkällä standardin numerolla on usein tehokkain
- jos et saa hakutuloksia, kokeile lisätä hakuun valinta ”hae myös kumotuista”
- standardeja voi myös selailla aihealueen mukaan valikosta. Huomaa, että sähköala on omana valikkonaan SFS:n alla.
Ongelmatilanteissa:
- avaa standardi Adobe Readeriin – ei selaimeen
- jos avaaminen epäonnistuu, kokeile avata tiedosto uudestaan selaimen tai oman tietokoneesi ladatut tiedostot -kansiosta (downloads)
- jos et saa hakutuloksia, kokeile valita hakuun mukaan ”hae myös kumotuista”
- ota yhteyttä SeAMK Kirjastoon kirjasto@seamk.fi
Lähde:
Suomen Standardisoimisliitto (SFS). (i.a). Käytä standardeja oikein - huomioi tekijänoikeus. https://sfs.fi/standardeista/mika-on-standardi/standardien-tekijanoikeus/#Ohjeet-standardin-k%C3%A4ytt%C3%A4miseksi-opintoihin