Siirry pääsisältöön

Ruokaketju

Ruoka-alan tiedonlähteitä

Tieteelliset artikkelit

Tieteellisen artikkelin (scholarly/academic article) rakenne:

 • tiivistelmä
 • johdanto
 • teoriatausta, aikaisempi tutkimus
 • tutkimusongelma ja -menetelmät
 • tutkimustulokset
 • lähteet
   

Tieteellisen artikkelin lajeja:

 • tutkimusartikkeli eli alkuperäisartikkeli (original article). Se sisältää joko täysin uusia tutkimustuloksia tai vanhojen tulosten uutta tulkintaa. 
 • katsausartikkeli (review, review article, literature review, systematic review) eli kirjallisuuskatsaus. Katsausartikkeliin on koottu alkuperäisartikkeleissa esitetyt tulokset.
 • tapausseloste (case)

Video: How to read a scholarly journal article

Miten haen tutkimusartikkeleita?

Kotimaisissa tietokannoissa hakua ei yleensä voi rajata tutkimusartikkeleihin, vaan hakutuloksista on arvioitava, onko kysymyksessä tieteellisen lehden artikkeli ja/tai onko siinä tunnistettavissa tutkimuksen piirteet (tutkimuksen osat, menetelmä/t, aineisto, tulokset, lähteiden käyttö).

Kotimaisten tiedelehtien artikkeleita voit hakea SeAMK-Finnan Kotimaiset artikkelit -haulla tai  journal.fi -sivulta.

Ulkomaisten artikkeleiden haku kannattaa aloittaa SeAMK-Finnan Kansainvälisten e-aineistojen hausta. Kv-haku kohdistuu useaan eri tietokantaan samanaikaisesti. Tarkemmat tiedonhaut kannattaa tehdä artikkelitietokannoista, koska esimerkiksi rajauksia voi tehdä paremmin ja hakutulos on tarkempi. Ulkomaisissa tietokannoissa suurin osa artikkeleista on tutkimusartikkeleita, mutta hakuja voi rajata mm. alkuperäistutkimuksiin, kirjallisuuskatsauksiin jne. Kunkin aihepiirin ulkomaiset tietokannat on esitelty alakohtaisilla sivuilla.

Tutkimusartikkeleita voi hakea myös Google Scholarin avulla, mutta vain osa artikkeleista on vapaasti luettavissa.

Tutkimusartikkeleita voi selailla BrowZinen avulla. BrowZine on tutkimuslehtien lukemiseen tarkoitettu palvelu, jolla voit selailla ja lajitella SeAMK Kirjaston e-lehtiä aihealueittain.

Tutkimusartikkeleita ja tutkimusaineistoja Tiedejatutkimus.fi:ssä

 

Kuvituskuva.

Tiedejatutkimus.fi -sivulle päivittyy automaattisesti mm. yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten julkaisuja ja tutkimusaineistoja. Tästä pääset julkaisuhakuun. Rajaa vasemman reunan valikoista esimerkiksi tieteenalalla, julkaisijalla tai tee haku hakusanalla.

Julkaisujen arviointi

Jufo-portaali on suomalaisen tiedeyhteisön asiantuntijapaneelien arvioihin perustuva
julkaisukanavien tasoluokitus. Luokitusta käytetään julkaisukanavien laadun arvioimiseen (tasot 0 - 3). Tarkemmat tasoluokitusten kuvaukset

Kuvituskuva.

Selaa tutkimuslehtiä aihealueittain

BrowZine on SeAMK Kirjaston e-lehtien kokoelma, jonka avulla voi selata erityisesti kansainvälisiä e-lehtiä ja niiden artikkeleita. Käyttäjä voi luoda BrowZineen oman käyttäjätilin, jolloin hän voi tallentaa suosikkilehtiään ja artikkeleita sekä saada ilmoituksia niiden uusista numeroista.

E-lehtien kansikuvia BrowZine-verkkopalvelussa.

Hae artikkeleita DOI- tai PMID-numerolla

Kirjoita DOI tai PMID

 

DOI on elektronisille tiedeartikkeleille annettava pysyvä tunniste. Tunniste viittaa tiettyyn dokumenttiin osoitteesta riippumatta.
Esimerkki DOI-tunnisteesta: 10.1016/j.fas.2020.05.008

PMID on PubMed-tietokannan oma ID-tunniste. Esimerkki PMID-tunnisteesta: 25435309

Saavutettavuusseloste