Sosiaalisella medialla tarkoitetaan sellaisia Internetin palveluja, joissa käyttäjät osallistuvat itse sisällön tuottamiseen ja muodostavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla. Esimerkiksi Facebook, X (Twitter) ja Flickr ovat esimerkkejä tämän kaltaisista palveluista.
Sosiaalinen media toimii sekä tiedonhaun että tiedon tuottamisen välineenä. Käytettäessä sosiaalista mediaa lähteenä on kiinnitettävä erityistä huomiota tiedon luotettavuuden arviointiin.
Monet sosiaalisen median palvelut mielletään viihteellisiksi, mutta ne ovat myös hyödyllisiä tiedon lähteitä. Tieto liikkuu verkostoissa ja verkostot myös jalostavat sekä soveltavat tietoa eteenpäin. Verkostot ovat tärkeitä tiedon ja ideoiden lähteitä erityisesti ammatillisen ja asiantuntijatiedon alueilla.
Wikipedia on tunnettu verkkopalvelu, jossa tieto tuotetaan yhteisöllisesti. Tiedontuottajien taso on sosiaalisen median sovelluksissa keskimääräistä vaihtelevampaa – mukaan mahtuu niin todella laadukkaita kuin heikkotasoisiakin tuotoksia – ja siksi niitä käytettäessä on syytä olla kriittinen.
Sosiaalisen median sovellukset tarjoavat myös erilaisia apukeinoja uuden tiedon seurantaan. RSS-syötteiden avulla verkkosivuilla julkaistua uutta tietoa voi koota erilaisiin syötepalveluihin. Netvibes -palvelussa käyttäjä voi luoda oman sivustonsa, jolle voi kerätä uutissyötteitä, linkkejä eri sivustoille, sosiaalisen median päivityksiä ja muuta vastaavaa uutismaisesti tuotettua materiaalia. Palvelu helpottaa uuden tiedon seurantaa. Vastaavanlainen palvelu on myös Feedly.
Blogit ovat hyvä esimerkki informaatiosta, jota käyttäjät itse tuottavat verkkoon. Usein blogit ovatkin kannanottoja, eräänlaisia mielipidekirjoituksia. Niistä voi kuitenkin olla hyötyä, kun halutaan etsiä mielipiteitä, kokemuksia ja näkemyksiä eri asioista.
RSS-syötteen avulla voit tilata koneellesi tuoreimmat julkaisut reaaliajassa.
Materiaaleja jaettaessa sovelletaan usein Creative Commons –lisensointia, joka mahdollistaa tekijänoikeuksien rajoitetun luovuttamisen.