Tällä sivulla kuvataan opiskelijalähtöisen opinnollistamisen keskeiset käsitteet, vaiheet ja käytännöt. Sivulta löytyy myös opinnollistamisyhteyshenkilöiden tiedot ja opinnollistamisen sähköinen lomake. Tutustu myös opinnollistamisen näyttöihin ja erilaisiin näyttöihin.
Opinnollistamisessa tiedot, taidot ja asenteet esiintyvät samassa ympäristössä, työssä. Opinnollistamisessa työ voi olla palkka- tai vapaaehtoistyötä, se voi olla oma tai perheen yritys tai se voi liittyä harrastustoimintaan. Opinnollistaminen lähtee liikkeelle opiskelijan aloitteesta. Opinnollistamiseen hakeutuminen edellyttää opiskelijan kykyä hahmottaa työnsä kokonaisuutena ja tarkastella sitä osaamisen näkökulmasta. Opinnollistaminen on vaihtoehtoinen opintojen suoritustapa.
Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa kehittää osaamista suunnitellusti ja tavoitteellisesti. Siinä tutkinnossa edellytettävää osaamista hankitaan tekemällä työtä, jossa esiintyvät opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet. Samalla käytännön työssä esiin nousevat kysymykset ja työtä ohjaavat teoriat yhdistyvät.
Opinnollistamisessa tutustutaan teoriaan, tehdään työtä ja näytetään osaamista opintojen aikana.
Opinnollistettavat opintojaksot arvioidaan erilaisilla osaamisen näytöillä. Arviointi perustuu kyseisen opintojakson/-jen arviointiperusteisiin, arviointiasteikko on pääsääntöisesti 1-5. Näyttöä voidaan pyytää täydentämään tai se voidaan myös hylätä.
Opiskelijalähtöinen opinnollistaminen
Päivä-, ilta- tai viikonlopputyössä oleva opiskelija, joka esittää työssä hankkimaansa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojaksojen suorittamiseksi.
Työpaikkalähtöinen opinnollistaminen
Kyseessä organisaatio, joka haluaa saada tutkintoon johtavaa koulutusta työntekijöilleen yrityksen työntekijöillä voi olla pitkä työkokemus ja oman organisaation järjestelmällinen henkilöstökoulutus taustalla avaa ammattikorkeakouluille uudet näköalat vaikuttaa yritysten henkilöstökoulutusten sisältöihin sekä tuottaa tutkintokoulutuksella hyötyä yritysten toiminnan kehittämiseen.
Korkeakoululähtöinen opinnollistaminen
Toteutuu hankkeistetun opiskelun kautta kokonainen tai osa opintojaksosta on päätetty toteuttaa TKI-hankkeissa/ asiakastyönä/ projektina.
Lisätietoja opinnallistamisen menettelystä voit kysyä yksikkösi opinnollistamisyhteyshenkilöltä:
SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri
Degree Programme in International Business: Uitti Päivi
Kulttuurituottaja (AMK): Ikola Johanna
Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala: Mäkinen-Laitila Sari
Tradenomi (AMK), Liiketalous: Koivula Johanna
Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys: Koivula Johanna
SeAMK Ruoka
Agrologi (AMK): Ventelä Sarita
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka: Ventelä Sarita
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut: Ventelä Sarita
SeAMK Sosiaali- ja terveysala
Degree Programme in Nursing: Asunmaa Marjut
Geronomi (AMK): Lahti Marita
Fysioterapeutti (AMK): Koivisto Marjut
Sairaanhoitaja (AMK): Salo Virpi
Sosionomi (AMK): Takala Pirjo
Terveydenhoitaja (AMK): Salo Virpi
SeAMK Tekniikka
Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka: Mettälä Jorma
Insinööri (AMK), Konetekniikka: Saunamäki Ari
Insinööri (AMK), Rakennustekniikka: Autio Veli
Insinööri (AMK), Tietotekniikka: Mettälä Jorma
Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka: Autio Veli
YAMK-tutkinnot / Master school
Kaikki tutkinto-ohjelmat: Aho Anne-Maria