Siirry pääsisältöön

LibKey ja BrowZine

Opas LibKey- ja BrowZine-palveluiden käyttöön Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. LibKey ja BrowZine helpottavat varsinkin kansainvälisten artikkelien ja e-lehtien hakua ja löytymistä.

Suorat linkit artikkeliin ja e-lehteen

SeAMK-Finnaan on integroitu tekoälyyn perustuva toiminnallisuus, joka tuottaa SeAMK-Finnan kansainvälisten e-aineistojen hakutulossivulle

  1. suoran linkin artikkelin PDF-kokotekstiin (LibKey Discovery -linkki)
  2. linkin saman lehden koko numeroon, josta näkee muut lehden samassa numerossa ilmestyneet artikkelit (linkki BrowZine e-lehtikokoelmaan)

SeAMK-Finnan kansainvälisten e-aineistojen haun tuloksissa linkit näkyvät näin:


Toiminnallisuus ei aina löydä LibKey- ja BrowZine-linkkejä. Hakutuloksessa voi kuitenkin näkyä linkki siihen tietokantaan, josta artikkelin voi lukea (esimerkiksi ABI/INFORM Collection). Kannattaa myös tarkistaa, olisiko artikkeli saatavana Google Scholarin kautta. Samasta linkistä voi myös tarkistaa aineiston käyttöoikeudet.


HUOM. Sivun lopussa on erilaisia esimerkkihakutuloksia, joista näkee millaisia erilaisia linkkejä hakutuloksissa voi olla, riippuen löydetystä aineistosta.

LibKeyn algoritmin pääperiaate

LibKeyn algoritmin "waterfall" etsii artikkelia tietyssä järjestyksessä. Algoritmi painottaa aina verkossa vapaasti olevaa aineistoa.

  1. Ensin tarkistetaan, onko artikkelista saatavilla Version of Record (VoR) Open Access –linkkinä​

  2. Jos sitä ei ole saatavilla, seuraavaksi tarkistetaan, onko kirjasto tilannut e-lehteä suoraan kustantajalta.​

  3. Jos sitäkään ei ole saatavilla, tarkistetaan, onko kirjasto tilannut e-lehteä jonkun e-aineistojen välittäjän kautta (esimerkiksi Ebsco tai  ProQuest).​ Jos eri tilaukset sisältävät täsmälleen saman e-lehden, LibKey valitsee aineistovälittäjistä nopeimman ja luotettavimman.​

  4. Lisäksi on mahdollisuus artikkelin non-Version of Record -OA-versioon ja artikkelin tilaamiseen kirjaston kaukopalvelun kautta (ei käytössä SeAMKissa).

LibKeyn algoritmin pääperiaate.

Esimerkki 1. LibKey hakutulos

Yleensä hakutuloksessa näkyvät sekä LibKey-linkki (Lue koko artikkeli (PDF)) ja BrowZine-linkki (Näytä lehden koko numero). LibKey palvelun algoritmi valitsee suoraan näytettävän PDF:n. Tässä esimerkissä se vie Emeraldiin.

LibKey hakutulos.

Esimerkki 2. LibKey hakutulos - Linkit ABI/INFORM-tietokantaan, ei tule PDF-linkkiä

LibKey ei onnistu muodostamaan suoraa linkkiä ProQuestin ABI/INFORM -artikkeleihin. Niihin pääsee tietokannan omista linkeistä (ABI/INFORM). BrowZine-linkki (Näytä lehden koko numero) löytyy kuitenkin myös ProQuestin lehtiin.

Libkey hakutulos, Proquestiin ei suoraa linkkiä.

Esimerkki 3. LibKey hakutulos - Linkit ABI/INFORM-tietokantoihin, PDF-linkki vie Open Access

Hakutuloksessa on ainoastaan ProQuestin ABI/INFORM ja Asian & European Business Collection -tietokantalinkkejä, mutta artikkelista löytyy myös vapaasti verkossa oleva versio (Open access). Suora linkki (Lue koko artikkeli (PDF)) löytyy siksi ja se vie Springeriin vapaasti verkossa olevaan artikkeliin.

Libkey hakutulos, löytyy Proquestista mutta myös vapaana.

Esimerkki 4. LibKey hakutulos - hakutuloksessa ei ole PDF-linkkiä, kuitenkin Open access artikkeli

Aina ei linkkejä löydy, ei LibKey- tai BrowZine-linkkejä, eikä myöskään minkään tietokannan linkkiä. Artikkeli voi vielä kuitenkin olla vapaasti verkossa saatavana (Open access). Artikkelin mahdollisen saatavuuden Google Scholarin kautta voi tarkistaa klikkaamalla linkkiä: Kansainväliset e-aineistot: Tarkista käyttöoikeudet ja Google Scholar.

LibKey hakutulos, ei tuloksia, löytyy Google Scholar.

Saavutettavuusseloste