Siirry pääsisältöön

LibKey ja BrowZine

Opas LibKey- ja BrowZine-palveluiden käyttöön Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. LibKey ja BrowZine helpottavat varsinkin kansainvälisten artikkelien ja e-lehtien hakua ja löytymistä.

Mikä LibKey Nomad?

LibKey Nomad -laajennuksen kuvake.LibKey Nomad  on verkkoselainlaajennus, joka tarjoaa suoran pääsyn artikkeliin tai e-kirjaan.

Kun etsit kansainvälisiä artikkeleita tai e-kirjoja verkosta, voit törmätä maksumuuriin. LibKey Nomadin avulla selviää nopeasti, onko sinulla seamkilaisena kuitenkin pääsy artikkeliin tai e-kirjaan kirjaston hankkimien e-aineistojen kautta.

LibKey Nomad aktivoituu esimerkiksi kustantajien sivuilla, Wikipedian lähdeluettelossa, PubMedin hakutuloksissa, Amazon-verkkokirjakaupassa ja Google Booksissa.View e-book -kuvake. Luettelo kustantajista löytyy Third Ironin verkkosivuilta (englanniksi).

Kun asennat verkkoselaimeen LibKey Nomad -laajennuksen, se ilmoittaa, kun  löytämäsi artikkeli tai e-kirja on saatavana kirjaston kautta ja tarjoaa linkin artikkelin PDF-versioon.

Jos palvelu pyytää kirjautumista, kirjaudu etäkäyttöön omilla SeAMK-tunnuksillasi.

Katso LibKey Nomadin esittelyvideo YouTubessa (englanniksi)

LibKey Nomadin asennus ja käyttö

  1. Lataa LibKey Nomad -laajennus Third Ironin sivulta (englanniksi).
  2. Lisäosan asennuksen jälkeen sinulta kysytään kirjastoasi. Etsi listalta "Seinäjoki University of Applied Sciences" ja olet valmis käyttämään Libkey Nomadia.
  3. Kun etsit lähteitä verkosta ja päädyt sellaiselle verkkosivulle, josta voit päästä lataamaan kokotekstin, LibKey Nomadin logo ja vaihtoehtoinen teksti esimerkiksi "Article Link" tai "View E-Book" ilmestyy sivun vasempaan alareunaan.

Erillistä tunnusta ei tarvita. Libkey Nomad kysyy ainoastaan käyttäjän kirjastoa. Kirjaston perusteella Libkey Nomad saa tiedot aineistoista, joihin käyttäjällä on oikeus.

Esimerkki 1. LibKey Nomad Article Link

Kun olet etsinyt artikkeleita esimerkiksi Googlella ja löytänyt maksullisen artikkelin Emeraldin julkisilta sivuilta, LibKey Nomad ilmoittaa, että artikkeli on saatavana oman organisaatiosi kautta kokotekstinä kirjaston hankkiman Emerald-tietokannan kautta.

 

LibKey Nomad -esimerkki artikkelin löytymisestä.

Esimerkki 2. LibKey Nomad View E-Book

Kun olet etsinyt e-kirjaa verkosta tai suoraan Amazonin sivuilta ja löytänyt maksullisen e-kirjan, LibKey Nomad ilmoittaa, että e-kirja on saatavana oman organisaatiosi kautta kokotekstinä kirjaston hankkiman e-kirjapalvelun kautta.

 

LibKey Nomad -esimerkki e-kirjan löytämisestä.

Esimerkki 3. LibKey Nomad Download PDF

Kun olet etsinyt e-artikkelia esimerkiksi verkosta ja löydät vapaasti verkossa olevan artikkelin, LibKey Nomad ilmoittaa suoraan linkin, josta voit artikkelin PDF:n avata. Sama linkki löytyy myös sivulta artikkelin tiedoista.

Sama LibKey Nomadin tarjoama latauslinkki tulee myös maksullisten artikkeleiden kohdalla mikäli olet SeAMKn verkossa ja automaattisesti päässyt sisään kyseiseen verkkopalveluun (vertaa Emerald esimerkissä 1, jossa palveluun ei oltu kirjautuneena ).

LibKey Nomad -esimerkki vapaan artikkelin löytymisestä.

Esimerkki 4. LibKey Nomad Access Options

Kun olet etsinyt artikkelia verkosta ja löydät artikkelin, joka kyllä löytyy tietokannasta, johon SeAMKssa on käyttöoikeus (on kirjautunut sisään palveluun), mutta kyseinen artikkeli ei kuulu kokoelmaan. Artikkeli voi olla esimerkiksi vanhempi, kuin se ajanjakso, johon meillä on käyttöoikeus. Linkki vie käyttöoikeudet-sivulle ja sitä kautta voit tarkistaa esimerkiksi mahdollisen saatavuuden Google Scholarista.

LibKey Nomad -esimerkki artikkelin, johon ei ole linkkiä, löytymisestä.

LibKey Nomadin tuottamat linkit PubMed-artikkelitietokannan hakutuloksissa

Jos olet ladannut LibKey Nomadin verkkoselaimeesi, saat PubMed-artikkelitietokannassa näkyviin LibKey- ja BrowZine-linkit. Ne näkyvät otsikoilla Download PDF ja View Complete Issue. Artikkelin voi ladata PDF-muodossa tai selata saman numeron kaikkia artikkeleita.

Download PDF ja View Complete Issue -kuvakkeet PubMed -tietokannan hakutuloksessa.

 

Access Options -linkin kautta pääsee tarkistamaan, löytyykö artikkelin kokoteksti Google Scholarista.

Access Options -kuvake PubMedissa.

 

Joissain tapauksissa PubMedissa on tarjolla kirjoittajan käsikirjoitusversio (Manuscript PDF tai Manuscript Link).

Käsikirjoitusversion Manuscript-kuvake PubMedissa.

Saavutettavuusseloste